PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! 

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@promol.hu
Blog

ISKOLA KEZDÉS, ŐSZ, JÓLLÁTHATÓSÁG

Vida Gabi
2023.08.04 23:02
ISKOLA KEZDÉS, ŐSZ, JÓLLÁTHATÓSÁG

Sok mindennel lehetne kezdeni ezt a blogot, hogy miért fontos a láthatóság kérdése, de talán "egy kép felér ezer szóval is" elven kezdjük egy talán sokak által ismert képpel...

TANULMÁNY: AZ ISKOLAKEZDÉS ÉS A JÓLLÁTHATÓSÁGI RUHÁZAT FONTOSSÁGA GYEREKEKNÉL ŐSSZEL

Az őszi időszak a gyerekek számára kihívásokkal teli időszak lehet az iskolakezdés és az évszakváltás miatt. Az egyik fontos tényező, amelyre különös figyelmet kell fordítani, az a jól láthatósági ruházat használata, különösen az őszi sötétedések és ködös napok miatt. Ebben a tanulmányban részletezzük, miért fontos az őszi iskolakezdés során a jól láthatósági ruházat, és milyen előnyökkel jár a gyermekek biztonságának és jólétének szempontjából.

1. Balesetvédelem az utakon: Az őszi hónapokban a napfény idővel csökken, és gyakran sötétedik, amikor a gyerekek az iskolából vagy más tevékenységeikből hazaérnek. A jól láthatósági ruházat, például világos színű vagy reflexanyagokkal ellátott kabátok és mellények, segítik a gyerekeket, hogy láthatóbbak legyenek az autósoknak. Ez növeli a balesetek elkerülésének esélyét az utakon.

2. Személyes felelősség és tudatosság: A jól láthatósági ruházat viselése a gyerekek részéről személyes felelősséget és tudatosságot eredményezhet. Az ilyen ruházat viselése megtanítja a gyerekeket arra, hogy fontos a saját biztonságukra és másokra való odafigyelés.

3. Tanulási folyamatok támogatása: A jól láthatósági ruházatnak lehet olyan tervezése, amely kreatív és oktatási elemeket is tartalmaz, így a gyerekek játékos módon tanulhatnak a biztonságról és az iskolakezdés fontosságáról.

4. Az iskolai környezetben való felismerhetőség: Az iskolában is segítheti a gyerekeket az azonosíthatóságukat az olyan jól láthatósági ruházat, amelyet például az iskolai mellények részeként alkalmaznak. Ez megkönnyíti a tanárok és az iskolai személyzet számára, hogy könnyen felismerjék a gyerekeket a tanulmányi intézményen belül.

5. Az évszakváltások változékonyságához való alkalmazkodás: Az őszi időszak különböző időjárási körülményeket hozhat, beleértve az esős, ködös vagy sötétedő napokat. A jól láthatósági ruházat lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy alkalmazkodjanak ezekhez a változó körülményekhez, és biztonságban maradjanak az iskolába vezető úton.

Az iskolakezdetkor és az őszi hónapokban különösen fontos, hogy a gyermekek számára biztosítsuk a megfelelő jól láthatósági ruházatot. Ennek eredményeként a balesetek elkerülhetők, a gyerekek pedig könnyebben alkalmazkodnak az évszakváltások változékonyságához.

 

Mindkét képen van egy gyerek, aki kiléphet az uttestre Te látod , hogy hol vannak? 


(Megfejtés a cikk alján)

 


Látod a gyermeket a képen?

A fenti képen ugyan nem a láthatósági mellény a két kép közötti különbség. Nézzük egy kicsit távolabbról a problémát. Valamiért az épült be a köztuatba, hogy ha jön a sötét nyirkos időszak év vége közeledtével a koszolódástól való félelemben mindenki a sötét anyagú ruhadarabokat keresi. Valahogy idehaza kevésbé terjedt el társadalmi szinten a " Jól látni, jól láttatni elv" pedig igen fontos kérdés. Lehet hibáztatni az autósokat, hogy nem megfelelő sebesség megválasztása okozta a balesetet. De vajon én mindent megtettem azért, hogy lásson is az autós engem? Vissza hoz bárkit is, ha kiderül az autós nem az útviszonyoknak megfelelően ment?  
Nyugaton, ha keresgélünk képeket, vagy már láttunk kirándulásokon részt vevő ovisokat, vagy kis iskolásokat láthatjuk, hogy minden lurkón van láthatósági köpeny. Gyermekkortól plántáják a társadalomba, hogy láthatóvá tenni magunkat baleset megelőző lépés.
A divat oltárán feláldozni testi épségünket nem okos döntés, mégis valamiért cikinek tartjuk. Sokan csak a láthatósági mellényt ismerik, pedig sok kevésbé "csúnya" megoldás létezik. 
Rengeteg kiegészítő létezik. Felragasztható fényvisszaverők, vagy fényvisszaverő lapkák, amiket bokára, vagy csuklóra lehet "csapni". Láthatósági pánt, vagy hám, mely csak a váll és a derék magasságában fényléik illetve ezeket összekötő kereszt szalagokban.
A gyermekek esetében ez különösen fontos elem, hiszen meggondolatlanabbak, és szórakozottabbak. Segítsük az autósokat és főleg az őrangyalunkat is, hiszen..

MINDENKIT HAZAVÁRNAK!